You are here: Рискови фактори Метаболитен синдром Закръгленото коремче издава метаболитния синдром

Закръгленото коремче издава метаболитния синдром

Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 

Закръгленото коремче не е просто козметичен проблем, а знак за болестни промени в организма, познати като метаболитен синдром. Това казва д-р Мария Папазова, холистичен лекар. Понятието метаболитен синдром е от 10 г. Преди това лекарите говорели за затлъстяване от средна или тежка степен, а хората - за влошена обмяна на веществата. До голяма степен проблемът е именно такъв - нарушена е обмяната на протеините, въглехидратите и мазнините, посочва д-р Папазова.

Най-очевидният признак за метаболитния синдром е затлъстяването тип ябълка в кръста. Излишните килограми там водят до усложнения като диабет и високо кръвно налягане.

Безсмислено е да се прави изследване на общия холестерол. Той е маркер единствено за някакви генетични аномалии. По-важно е да се проследи триадата на мастната обмяна, ако талията при мъжа е над 94 см, а при жената - над 84 см. Обикновено се откриват високи триглицериди, нисък добър холестерол и висок лош холестерол. Това са трите основни маркера на метаболитния синдром плюс високото кръвно (над 85 диастолично и над 140 систолично налягане), пояснява лекарката.

Синдромът по своята същност представлява хроничен възпалителен процес. Възпалението буквално плъзва в целия организъм и към първите симптоми може да се добавят псориазис, всички ревматоидни заболявания и синдром на поликистозните яйчници. По-рядко се наблюдават тъмни петна по кожата (акантоза). Генерализирана атеросклероза (запушване на кръвоносните съдове) е друг неприятен спътник на метаболитния синдром. Често води до инсулт или инфаркт. В момента се наблюдава една единствена застрашаваща епидемия в света и тя е на метаболитния синдром, посочва д-р Папазова.

Над 90% от сърдечно-съдовите заболявания са именно негови усложнения. Синдромът засяга 62-65% от възрастните по света и 22% от децата. Един известен лекар - Уилям Дейвис, се запитал, какво всъщност се случва със съвременния човек. Защо той се храни по правилата с пълнозърнести храни, диетични маргарини и конфитюри, но въпреки това е дебел? Гледал снимки на своите баби и се чудил, как така те са слаби, макар че не се чували за фитнес.

Отговорът е в храната - те са яли просеник и хляб от лимец и естествени сортове пшеници. Някогашният хляб не е бил бял и пухкав като днешния, обаче хората са били здрави и слаби. Според д-р Дейвис епидемията от метаболитен синдром е заради масовото използване в хранителната индустрия на получени чрез хибридизиране пшенични сортове. Те обаче се възприемат като генетично непознати от нашия организъм и той реагира с възпаление, което е същината на метаболитния синдром. Тези генномодифицирани пшеници възбуждат центрове в мозъка, свързани с пристрастяването, действат му подобно на кокаина и хероина, посочва д-р Папазова.

Има и един друг мит в храненето - че животинските мазнини по принцип са вредни. Само че когато ги консумираме в по-малки количества чрез яйцата например тези мазнини увличат излишните въглехидрати или забавят тяхното навлизане в кръвта. А основната причина за метаболитният синдром е именно бързото навлизане на захарите от генномодифицираните пшеници в кръвта. Как да променим начина на живот?

Добре е човек да се усети още когато започне да пълнее, за да не се стига до диабет и високо кръвно налягане. Първото е да възприеме система на хранене, която усмирява инсулина. Важно е не само какво ядем, но как и кога. Ако се храним ритмично 5-6 пъти на ден, по-трудно се пълнее, защото се увеличава скоростта на метаболизма. Във всяко хранене е добре да има от трите хранителни групи - протеини, въглехидрати с нисък гликемичен индекс и добри мазнини. Ядем ли тестени храни, те трябва да бъдат съвсем малко - колкото половин длан. Пухкавите готови тестени храни би следвало да се заменят с домашно приготвени. Горещо препоръчвам следните храни като зърна и брашна - лимец, нахут, просо, елда, киноа, амарант, сусам, маково семе, картофи, боб, грах, леща и кестени.

Белият ориз да се замени със сорта басмати, съветва д-р Папазова.
За профилактика на възпалителните и атеросклеротичните промени е добре да се прави прочистване на черния дроб, да се усили физическата активност във всекидневието. Така се освобождава депото на гликогена в мускулите и хормонът инсулин не отлага повече запаси от енергия в подкожните мазнини. Ето и още съвети - преди всяко хранене се пие по чаша топла вода. Общо водата за деня е по 40 мл на 1 кг тегло.

Животинските мазнини се приемат в умерено количество. На всяко хранене има мазнини от сурови семки и ядки, но малко - например 5-6 броя дребни ядки и 2 ореха. Хапвайте по-често сурови семки и ядки, авокадо, маслини. Използвайте зехтин, гроздово и сусамово олио. Избягвайте ленени, конопени и рапични продукти, посочва още д-р Папазова. Те увеличават нивото на мастните киселини омега-6, а това също е проблем за балансираното хранене. За съжаление съвременният човек консумира огромно количество от тях, а омега-6 поддържат възпалителния процес, породен от самото затлъстяване.

Така необходимите за пречистване на черния дроб и овладяване на възпалението минерални соли можем да си набавим с популярната вече и у нас Шуслерова терапия. Класическа е комбинацията между солите с №5 (калиум фосфорикум), 9 (натриум фосфорикум) и 10 (натриум сулфурикум), които повлияват обмяната на веществата. При метаболитен синдром по преценка на специалисти понякога са необходими и други соли. Без сол №7 (магнезиум фосфрикум) не можем да утешим глада за сладко. Тя участва и в контрола на освобождаване на инсулина от бета клетките в панкреаса. Сол №4 (калиум хлоратум) е основна, когато която и да е от жлезите е изтощена.

Участва и в регенерацията на съединителнотъканната матрица. Номер 4 ни трябва и за всички лигавици, които в случая са възпалени, за синтеза на колаген и еластин. Тя заедно със сол №6 (калиум сулфурикум) помага при проблеми на черния дроб, но се включва и в терапията на преддиабетни и диабетни състояния. Ако пък се прави профилактика и майката дава соли на детето, подходяща е сол №2 (калциум фосфорикум), която ще го предпази от инсулинова резистентност и не позволява изчерпването на толкова важната за всеки метаболитен процес сол №9. При вече установен метболитен синдром се започва със солите 5, 9 и 10, а после при нужда могат да се добавят и други комбинации от соли.

Коментари  

 
-1 #1 Valentina 2017-11-28 17:29
Simply want tо sɑy oսr article іѕ as astonishing.

Tһe clearness іn yoᥙr post iss jist nice аnd i сɑn assume you're
an expert on this subject. Ԝell wit уouг permission llet
mе to grab your RSS feed tօ keep up to ԁate wityh forthcoming post.
Τhanks a mіllion and pleasе continue the emjoyable work.


my weblog www.4mmog.com: technologyreview.com/.../...
Цитиране
 
 
0 #2 Shane 2017-11-28 18:17
Heya і'm fоr the first time heгe. І came acroѕs this board and І іn finding It really
usefuⅼ & it helped mme oout а lot. I am hoping tо provide one thing bɑck andd aid
otһers such аs yoᥙ helpdd mе.

Нere iss mʏ webpage ... potion wiki runescape: twitter.com/.../...
Цитиране
 
 
0 #3 Patti 2017-11-28 20:50
Gooɗ day! Ӏ juust wiѕh to give yoᥙ ɑ big thumbs up for youur ɡreat informɑtion yοu've got right herе on this post.
I ɑm comіng bacҝ to yߋur website fоr more soߋn.

my blog post: cheap
runescape gold: runescape-gold-001.jimdo.com/.../...
Цитиране
 
 
+1 #4 Sheila 2017-11-29 07:07
Excellent blog һere! Also yoᥙr site loads up very fast!
What web hosdt are yoᥙ using? Can І gеt
your affiliate link tօ your host? І wish my website loaded սρ as qսickly as yours lol

Here is myy web site www.4mmog.com/runescape-gold: storify.com/DariusHeyman18
Цитиране
 
 
0 #5 Bonnie 2017-11-29 07:17
I go to see everyday ѕome blogs аnd blogts to read cоntent,
however this web site ɡives quality based posts.


Feel free t᧐o surf tο mʏ pɑge: Get a Glimpse οf RuneScape’s rock-ribbed fandom gold rs - 4MMOG4mmog.сom: plus.google.com/.../...
Цитиране
 
 
0 #6 Zoila 2017-11-30 10:03
With havin so mucһ content аnd aticles do you eᴠer runn intο
ɑny ⲣroblems of plagorism oг copyrigһt violation? Μy website һas a
lot ߋf exclusive content І've eitheг creeated myselpf or outsourced ƅut it seems a lot of it is popping it uр
aⅼl over the internet witһout mү agreement.
Do ʏou knoᴡ any ways to help prevent content from beingg ripped off?
I'ԁ truly apрreciate it.

Feel free tο surf to mʏ weblog - best fantasy
online game: krittikarestaurant.com/.../...
Цитиране
 
 
0 #7 Lavern 2017-11-30 10:18
I was recommrnded tһiѕ website Ьy my cousin. Ι am not sսre wһether tһis ost is
wгitten by him aѕ noboԁy elѕe know suϲh detailed аbout
my trouble. Yoou ɑre incredible! Тhanks!

Stop byy my site ... buy r gold: deepessence.com/.../140391
Цитиране
 
 
0 #8 Mikel 2017-11-30 10:18
At thіs tim it seems like Drupal is tһe best blogging platform оut there right noᴡ.
(frⲟm wһat Ι've read) Iѕ thɑt what you are usіng ⲟn youг
blog?

Heге iѕ my webb site rs07 gold: www.exittoeventos.com.br/.../
Цитиране
 
 
0 #9 Dwayne 2017-12-01 05:21
Hey there! Quick question that'ѕ totally off topic.

Dⲟ yoᥙ ҝnow how to make ʏour sitfe mobile friendly?

My web site ⅼooks weikrd when vieing fгom my apple iphone.
I'm trying to find a template or plugjn tһat mіght bе abⅼe to correct thos issue.
Іf you havbe any suggestions, рlease share.
Cheers!

My web site - rsgp: cyclopediabritannica.net/.../...
Цитиране
 
 
0 #10 Lacy 2017-12-02 03:35
Your style is vеry unique compared t᧐ otһеr folks
Ӏ've rеad stuff from. I apⲣreciate ʏou for posting when yоu have tthe opportunity, Guess І'll just bokok mark tһis pɑge.Aⅼsօ visit my weblog RuneScape ɑnd Old School RuneScape Halloween 2017
Event & Patch Details buy runescape gold - 4MMOG4mmog.ϲom: www.enudreio.gr/.../
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

75 милиона американци в момента страдат от сърдечно-съдови заболявания, 20 милиона имат диабет и 57 млн. имат предиабет

75 милиона американци в момента страдат от сърдечно-съдови заболявания, 20 милиона имат диабет и 57 млн. имат предиабет

Д-р Дуайт Лъндел казва, че истинската причина за тези болести въобще не са холестерола и мазните храни, както  отдавна са убедени повечето от колегите му.

Дислипидемията вече е световен проблем на всички възрасти

Дислипидемията вече е световен проблем на всички възрасти

Доказано е с редица клинични изпитвания, че това е водеща причина за увеличавано на сърдечносъдовия риск, което от своя страна го прави и водещ провокатор за поява на остър инфаркт на миокарда и белодробна тромбемболия, две от състоянията, които имат най-висока смъртност в световен мащаб.

Болните със захарен диабет имат от два до 4 пъти по-висок риск за развитие на сърдечносъдови заболявания и смъртност

Болните със захарен диабет имат от два до 4 пъти по-висок риск за развитие на сърдечносъдови заболявания и смъртност

Хипертонията и диабетът вървят ръка за ръка. Ако имате хипертония, с много голяма вероятност ще развиете и диабет.

Закръгленото коремче издава метаболитния синдром

Закръгленото коремче издава метаболитния синдром

Закръгленото коремче не е просто козметичен проблем, а знак за болестни промени в организма, познати като метаболитен синдром.

Всеки трети първокласник има проблеми с килограмите

Всеки трети първокласник има проблеми с килограмите

Сигурно вече сте се сблъскали с тази стряскаща статистика: всеки трети първокласник има проблеми с килограмите или страда от затлъстяване

Български продукт се оказа най-ефективното средство за отказване на цигарите

Български продукт се оказа най-ефективното средство за отказване на цигарите

Резултатите показват, че Tabex® е със сравнимо по-добър ефект спрямо никотин-заместителната терапия.

Д-р Иван Груев: Псориазис и повишен сърдечно-съдов риск

Д-р Иван Груев: Псориазис и повишен сърдечно-съдов риск

Псориазисът е наследствено обусловено, имуно- медирано възпалително заболяване на кожата с все още неизвестна етиология.

Д-р Иван Груев: Спортното сърце - на границата между норма и патология

Д-р Иван Груев: Спортното сърце - на границата между норма и патология

Спортното сърце по традиция се приема за бенигнено състояние на адаптация на организма към интензивните тренировки.

Кога са опасни аритмиите?

Кога са опасни аритмиите?

Най-общо сърдечните аритмии представляват нарушение в честотата, качеството и последователността на контракциите на камерите и предсърдията.

Нови препоръки за лечение на стабилна исхемична болест на сърцето

Нови препоръки за лечение на стабилна исхемична болест на сърцето

Актуализираните американски препоръки за лечение на стабилна исхемична болест на сърцето (ИБС) поставят акцента върху индивидуалния подход

Как да победим сърдечната недостатъчност ...

Как да победим сърдечната недостатъчност ...

Сърдечната недостатъчност е следствие от други болести. И ако трябва да го кажем съвсем просто, сърдечният мускул изпълнява лошо своята основна функция

Моята карта за проследяване при Остър Коронарен Синдром - Животът продължава!

Моята карта за проследяване при Остър Коронарен Синдром - Животът продължава!

Острият Коронарен Синдром е съвкупност от симптоми, причинени от частично или пълно запушване на кръвоносните съдове на сърцето от кръвен съсирек (тромб).  Вие сте преживели ОКС?! Прегледайте брошурите - те са грижливо подготвени за вас от български лекари, експерти по профилактика, лечение и възстановяване при кардиологични заболявания.


Метод за лечение на атеросклероза - свеж портокалов сок

Метод за лечение на атеросклероза - свеж портокалов сок

Американски учени са предложили нов метод за лечение на атеросклероза. Оказва се, че за да се справят с тази опасна болест, заинтересованите лица трябва да приемат ежедневно свеж портокалов сок. Особено полезен се оказва сокът от смлени цели портокали, който съдържа и специални добавки - фитостероли.

Хипертония - впечатления след проведените безплатни прегледи с кардиолог в МБАЛ Св.Панталеймон в Плевен

Хипертония - впечатления след проведените безплатни прегледи с кардиолог в МБАЛ Св.Панталеймон в Плевен

С високо и неконтролирано кръвно налягане са 1/3 от пациентите, които се консултираха безплатно с кардиолог в Световния ден за борба с хипертонията, който се отбеляза в „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен". Това е извода, който направи д-р Николай Илиев, след прегледите на 17 май 2014-та.

Профилактика на инфекциозния ендокардит

Профилактика на инфекциозния ендокардит

Инфекциозният ендокардит е заболяване, което въпреки напредъка на диагностичните и терапевтични методи, си остава предзвикателство пред съвременната медицина

Как да се предпазим от инсулт?

Как да се предпазим от инсулт?

Основните дейности в профилактиката на исхемичния мозъчен инфаркт са насочени към отстраняване на рисковите фактори

Пъpвoтo eндoвacкyлapнo лeчeниe нa пepифepни cъдoвe във Велико Търново

Пъpвoтo eндoвacкyлapнo лeчeниe нa пepифepни cъдoвe във Велико Търново

През 2014-та бe нaпpaвeнo пъpвoтo eндoвacкyлapнo лeчeниe нa ceдeм пaциeнти, cтpaдaщи oт пepифepнa cъдoвa бoлecт.

Ехокардиография

Ехокардиография

При ехокардиографията (ЕхоКГ) се използват ултразвукови вълни, за да се пресъздадат образи на сърцето. По този начин лекарят може да оцени структурата и функцията на сърцето (как то бие и изпомпва кръв), като внимателно и подробно огледа сърдечния мускул, клапите и кухините на сърцето.

Холтер ЕКГ

Холтер ЕКГ

Холтерът представлява малко преносимо устройство, което може да прави постоянен запис на електрическата активност на сърцето (електрокардиограма – ЕКГ) и се означава като Холтер ЕКГ (съществува и Холтер, който проследява артериалното налягане – Холтер АН).

Електрокардиограма

Електрокардиограма

Електрокардиограмата (ЕКГ) представлява запис на електрическата активност на сърцето. Всяко съкращение на сърцето е резултат на електрически импулс, който се образува от специални клетки в горната дясна на сърцето.