You are here: Диагностични тестове Сърдечна катетеризация Коронарна артериография

Коронарна артериография

Оценка на читателите: / 26
Слаба статияОтлична статия 


Коронарната артериография е процедура, при която се използва рентгеново излъчване, за да се изобразят кръвоносните съдове на сърцето – коронарни артерии. Целта на тази процедура е да се диагностицират и лекуват проблеми на коронарните артерии.


Описание

Коронарната артериография (селективна коронарна артериография – СКАГ) е процедура, при която се използва рентгеново излъчване, за да се изобразят кръвоносните съдове на сърцето – коронарни артерии.
СКАГ е част от по-обширната група процедура, известна като сърдечна катетеризация. Целта на сърдечната катетеризация е да диагностицира и лекува проблеми както на сърцето, така и на коронарните артерии. СКАГ е най-често провежданата процедура при сърдечна катетеризация.

По време на СКАГ се използва контраст – специално вещество, което става видимо на фона на рентгеновите лъчи. Контрастът се инжектира в кръвоносните съдове на вашето сърце и рентгеновият апарат бързо прави поредица от образи (ангиограми), които позволяват да се оцени в детайли вътрешността (лумена) на кръвоносните съдове. Ако е необходимо по време на СКАГ може да се премине към >коронарна интервенция<.
Защо се прави?

Вашият доктор може да Ви препоръча да направите СКАГ в следните случаи:
•    Ако имате прояви на исхемична болест на сърцето, като >гръдна болка<
•    При болка в гърдите, челюстта, шията или ръката, която не може да се обясни с други причини
•    В случаи с наскоро появила се или усилваща се гръдна болка – нестабилна стенокардия
•    Дефект на сърцето по рождение – вроден сърдечен дефект
•    Сърдечна недостатъчност
•    Клапно заболяване, за което се налага хирургична корекция
•    Проблеми с други кръвоносни съдове или травма на гръдния кош
•    Ако се налага провеждане на операция, която не е сърдечна, но Вашето състояние показва висок риск за сърдечни усложнения по време на тази операция

СКАГ е инвазивна процедура, която носи определен, макар и невисок риск. Затова обикновено СКАГ се провежда след като вече са направени други неинвазивни тестове, като електрокардиограма, стрес тест и ехокардиография.

Подготовка за теста

В някои случаи СКАГ трябва да се проведе по спешност, но по-често процедурата е предварително планирана, което Ви дава време да се подготвите.

СКАГ се прави в катетеризационна лаборатория на болница. Не всички болници разполагат с катетеризационни лаборатории, но в повечето с високо-специализирано кардиологично отделение, има такива. В страната има повече от 40 катетеризационни лаборатории; в почти всички големи градове има кардиологични клиники с катетеризационни лаборатории.
След като бъдете насочен за провеждане на СКАГ (обикновено от амбулаторен кардиолог), трябва да се запишете за постъпване в някоя от болниците, в които това изследване се провежда. Обикновено кардиологът, който Ви насочва, ще Ви упъти къде да се запишете или дори ще Ви запише сам.

Постъпването в болница става в деня преди планираната СКАГ или дори в същия ден рано сутринта. При записване ще Ви бъдат дадени специфични инструкции, но най-общите правила включват:
•    Не яжте и не пийте нищо след полунощ в деня преди СКАГ
•    Вземете всичките си лекарства в оригиналните им опаковки с Вас при постъпване в болница; попитайте лекуващия си лекар дали да ги приемете сутринта преди СКАГ
•    Ако имате диабет попитайте лекуващия си лекар дали да си направите инсулин и дали да приемате антидиабетните си лекарства сутринта преди СКАГ

Преди провеждане на СКАГ и след постъпването в болница лекуващия ви лекар ще Ви разпита за историята на заболяването Ви, за съпътстващи заболявания и алергии и ще Ви прегледа. Сестрата ще Ви сложи абокат (ще Ви хване венозен път).

Ще трябва да избръснете малка зона от кожата си на ръцете (от вътрешната страна на китките) и в слабините преди да отидете в катетеризационната лаборатория. Не го правете в къщи! След като постъпите в болница сестрата ще Ви обясни точно как да го направите и може да Ви съдейства при необходимост.

Сърдечна катетеризация може да се направи през артерия на ръката или на крака, от ляво или дясно. Затова подготовката включва обръсване на различни места за достъп. Как точно ще се проведе СКАГ не зависи от Вас – подходът се определя от Вашето състояние, основно заболяване и съпътстващи заболявания, от необходимия обем процедури, които трябва да се извършат и от установената в конкретната болница практика.

Непосредствено преди да отидете в катетеризационната лаборатория изпразнете пикочния си мехур, махнете всички бижута и очилата си (ако носите такива). В лабораторията ще трябва да се съблечете и да сложите специален болничен халат.

Рискове

Както повечето инвазивни процедури, които се провеждат върху сърцето и кръвоносните съдове, СКАГ е свързана с определени рискове. Сериозни усложнения, обаче, настъпват рядко.

Потенциалните рискове и усложнения са:
•    Инфаркт на миокарда
•    Инсулт
•    Увреждане на катетеризираната артерия
•    Аритмии
•    Алергични реакции към контраста или други медикаменти, които се използват при процедурата
•    Разкъсване на сърцето или на артерия
•    Увреждане на бъбреците
•    Значимо кървене
•    Инфекция

СКАГ е свързана с рентгеново облъчване. Средната доза рентгеново натоварване при СКАГ е 6 mSv, което се равнява на 300 рентгенови снимки. Това е близо три пъти повече от фоновата радиация, която всички ние получаваме в рамките на една година.

Рентгеновото облъчване не може да се възприеме като усложнение на СКАГ, защото то неизменно съпътства всяка такава процедура. Отрицателните ефекти, свързани с рентгеновото натоварване, включват повишение на риска за развитие на злокачествено заболяване.

Какво да очаквам?


По време на СКАГ трябва да легнете по гръб на рентгеновата маса. Рентгеновата тръба е разположена в полукръг около масата. Тя ще се движи около Вас и над главата Ви по време на процедурата, за да могат да се направят снимки от различни ъгли.Венозният път, който е сложен предварително на ръката Ви, може да се използва, за да се прилагат успокоителни, други медикаменти или течности. СКАГ не се прави с пълна упойка – Вие сте буден по време на процедурата и може да се наложи да изпълнявате определени инструкции – да преместите ръцете или главата си, да поемете дълбоко въздух, да задържите дишането, да кашляте и други.

На гърдите Ви ще бъдат сложени електроди, за да може електрическата активност на сърцето (електрокардиограма) да се мониторира по време на цялата процедура. На ръката Ви се слага маншет за измерване на артериалното налягане, а на един от пръстите – пулсов оксиметър, който показва насищането с кислород на кръвта.

Преди началото на СКАГ, както и понякога по време на СКАГ, може да се приложи медикамент (антикоагулант), който не позволява на кръвта да се съсирва върху катетъра. След това мястото на достъп (вътрешната повърхност на китката или в слабините) се дезинфектира и обезболява с локален анестетик. Последното се прави като анестетика се инжектира с игла. При убождането може да усетите болка, но обикновено това е единственото болезнено усещане по време на СКАГ.

Процедурата продължава с оформяне на малък разрез на мястото на достъп (Вие няма да го усетите, тъй като местната упойка вече действа) и вкарване на дезиле (пластична тръбичка) в артерията. През дезилето се вкарва катетър, който внимателно и по пътя на кръвоносните съдове достига до сърцето. Това не е свързано с никакви усещания от Ваша страна.Контрастната материя се инжектира през катетъра. Когато това се случва може да усетите кратко затопляне или зачервяване. Ако усещате нещо различно – уведомете екипа в катетеризационната лаборатория.

Контрастът се вижда при рентгеново изображение и лекарят наблюдава движението му в кръвоносните съдове, като по този начин определя дали в тях има стеснения или запушвания. В зависимост от това, което се установи във вашите коронарни артерии, процедурата може да премине към поставяне на коронарен стент за „отпушване“ на стеснена или запушена артерия. Тогава се налага да се използват допълнителни катетри.

Времето, за което се провежда СКАГ, обикновено е около един час, но това зависи от много допълнителни фактори, част от които се определят от Вашето здравословно състояние. Когато СКАГ преминава към коронарна интервенция, процедурата се удължава.

След СКАГ катетърът се изважда от артерията и дезилето се отстранява от мястото на достъп, като малкия отвор в артерията се затваря с притискане на ръка или със специални устройства. Това може да стане веднага след приключване на процедурата или няколко часа по-късно (когато достъпът е през слабините).

За известно време ще останете в зоната за наблюдение и мониториране, след което, ако състояние Ви е стабилно, ще бъдете върнат(а) в болничната стая. Ако СКАГ е проведена през слабините ще трябва да лежите по гръб няколко часа след свалянето на дезилето, като едновременно с това върху мястото на достъп се прилага натиск (обикновено се слага малка пясъчна торба). Всичко необходимо от Вас ще Ви бъде обяснено подробно от сестрата.

Важно е след провеждане на СКАГ да пиете много течности, за да може констрастното вещество да се отдели по-бързо от тялото. Погрижете се още преди постъпването в болница за това, като купите и разположите в непосредствена близост до леглото Ви поне няколко бутилки вода.

Изписването от болницата става обикновено на следващия ден. Попитайте лекуващия екип кога да започнете отново да приемате Вашите лекарства, кога може да се къпете, да се върнете на работа или да възстановите други обичайни активности. Избягвайте екстремно натоварване и вдигане на тежести за няколко дни.

Мястото на достъп може да остане болезнено за няколко дни. Може да има лека подутина. Това е нормално и не бива да Ви притеснява.

Позвънете в болницата и потърсете Вашия лекуващ лекар ако:
•    Забележите кървене, ново зачервяване или подуване на мястото на достъп
•    Имате белези на инфекция, като повишена температура
•    Настъпи промяна в цвета и температурата на ръката или крака, от където е проведена СКАГ
•    Чувствате слабост и обща отпадналост
•    Получите болка в гърдите или задух

Ако мястото на достъп започне активно да кърви или да се подува, приложете натиск и позвънете на Спешна медицинска помощ (СМП).

  


Каква информация ще получа?

СКАГ ще покаже на Вашия лекуващ лекар какво е състоянието на коронарните Ви артерии. Информацията, която ни дава СКАГ, най-общо е следната:
•    Има ли стеснения и запушвания на артериите на сърцето от мастни плаки (атеросклероза)
•    Колко артерии са засегнати и къде точно са стесненията
•    До каква степен кръвта е възпрепятствана да се движи свободно по артериите (процент на стеснението)
•    Какви са резултатите от предишни интервенции върху коронарните артерии – >стентове< или >аорто-коронарни байпаси<След като разполага с тази информация Вашият лекар ще знае какво лечение е най-добре да се приложи и доколко състоянието на сърцето Ви поставя на риск Вашето здраве. Резултатите, например, могат да покажат, че е необходимо да се сложи стент, за да се „отпуши“ някоя коронарна артерия (това обикновено се прави веднага след СКАГ, при същата процедура) или че заболяването е по-напреднало и трябва да се направи >аорто-коронарен байпас операция<.


Доцент д-р Яна Симова,
Дружество на Кардиолозите в България

75 милиона американци в момента страдат от сърдечно-съдови заболявания, 20 милиона имат диабет и 57 млн. имат предиабет

75 милиона американци в момента страдат от сърдечно-съдови заболявания, 20 милиона имат диабет и 57 млн. имат предиабет

Д-р Дуайт Лъндел казва, че истинската причина за тези болести въобще не са холестерола и мазните храни, както  отдавна са убедени повечето от колегите му.

Дислипидемията вече е световен проблем на всички възрасти

Дислипидемията вече е световен проблем на всички възрасти

Доказано е с редица клинични изпитвания, че това е водеща причина за увеличавано на сърдечносъдовия риск, което от своя страна го прави и водещ провокатор за поява на остър инфаркт на миокарда и белодробна тромбемболия, две от състоянията, които имат най-висока смъртност в световен мащаб.

Болните със захарен диабет имат от два до 4 пъти по-висок риск за развитие на сърдечносъдови заболявания и смъртност

Болните със захарен диабет имат от два до 4 пъти по-висок риск за развитие на сърдечносъдови заболявания и смъртност

Хипертонията и диабетът вървят ръка за ръка. Ако имате хипертония, с много голяма вероятност ще развиете и диабет.

Закръгленото коремче издава метаболитния синдром

Закръгленото коремче издава метаболитния синдром

Закръгленото коремче не е просто козметичен проблем, а знак за болестни промени в организма, познати като метаболитен синдром.

Всеки трети първокласник има проблеми с килограмите

Всеки трети първокласник има проблеми с килограмите

Сигурно вече сте се сблъскали с тази стряскаща статистика: всеки трети първокласник има проблеми с килограмите или страда от затлъстяване

Български продукт се оказа най-ефективното средство за отказване на цигарите

Български продукт се оказа най-ефективното средство за отказване на цигарите

Резултатите показват, че Tabex® е със сравнимо по-добър ефект спрямо никотин-заместителната терапия.

Д-р Иван Груев: Псориазис и повишен сърдечно-съдов риск

Д-р Иван Груев: Псориазис и повишен сърдечно-съдов риск

Псориазисът е наследствено обусловено, имуно- медирано възпалително заболяване на кожата с все още неизвестна етиология.

Д-р Иван Груев: Спортното сърце - на границата между норма и патология

Д-р Иван Груев: Спортното сърце - на границата между норма и патология

Спортното сърце по традиция се приема за бенигнено състояние на адаптация на организма към интензивните тренировки.

Кога са опасни аритмиите?

Кога са опасни аритмиите?

Най-общо сърдечните аритмии представляват нарушение в честотата, качеството и последователността на контракциите на камерите и предсърдията.

Нови препоръки за лечение на стабилна исхемична болест на сърцето

Нови препоръки за лечение на стабилна исхемична болест на сърцето

Актуализираните американски препоръки за лечение на стабилна исхемична болест на сърцето (ИБС) поставят акцента върху индивидуалния подход

Как да победим сърдечната недостатъчност ...

Как да победим сърдечната недостатъчност ...

Сърдечната недостатъчност е следствие от други болести. И ако трябва да го кажем съвсем просто, сърдечният мускул изпълнява лошо своята основна функция

Моята карта за проследяване при Остър Коронарен Синдром - Животът продължава!

Моята карта за проследяване при Остър Коронарен Синдром - Животът продължава!

Острият Коронарен Синдром е съвкупност от симптоми, причинени от частично или пълно запушване на кръвоносните съдове на сърцето от кръвен съсирек (тромб).  Вие сте преживели ОКС?! Прегледайте брошурите - те са грижливо подготвени за вас от български лекари, експерти по профилактика, лечение и възстановяване при кардиологични заболявания.


Метод за лечение на атеросклероза - свеж портокалов сок

Метод за лечение на атеросклероза - свеж портокалов сок

Американски учени са предложили нов метод за лечение на атеросклероза. Оказва се, че за да се справят с тази опасна болест, заинтересованите лица трябва да приемат ежедневно свеж портокалов сок. Особено полезен се оказва сокът от смлени цели портокали, който съдържа и специални добавки - фитостероли.

Хипертония - впечатления след проведените безплатни прегледи с кардиолог в МБАЛ Св.Панталеймон в Плевен

Хипертония - впечатления след проведените безплатни прегледи с кардиолог в МБАЛ Св.Панталеймон в Плевен

С високо и неконтролирано кръвно налягане са 1/3 от пациентите, които се консултираха безплатно с кардиолог в Световния ден за борба с хипертонията, който се отбеляза в „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен". Това е извода, който направи д-р Николай Илиев, след прегледите на 17 май 2014-та.

Профилактика на инфекциозния ендокардит

Профилактика на инфекциозния ендокардит

Инфекциозният ендокардит е заболяване, което въпреки напредъка на диагностичните и терапевтични методи, си остава предзвикателство пред съвременната медицина

Как да се предпазим от инсулт?

Как да се предпазим от инсулт?

Основните дейности в профилактиката на исхемичния мозъчен инфаркт са насочени към отстраняване на рисковите фактори

Пъpвoтo eндoвacкyлapнo лeчeниe нa пepифepни cъдoвe във Велико Търново

Пъpвoтo eндoвacкyлapнo лeчeниe нa пepифepни cъдoвe във Велико Търново

През 2014-та бe нaпpaвeнo пъpвoтo eндoвacкyлapнo лeчeниe нa ceдeм пaциeнти, cтpaдaщи oт пepифepнa cъдoвa бoлecт.

Ехокардиография

Ехокардиография

При ехокардиографията (ЕхоКГ) се използват ултразвукови вълни, за да се пресъздадат образи на сърцето. По този начин лекарят може да оцени структурата и функцията на сърцето (как то бие и изпомпва кръв), като внимателно и подробно огледа сърдечния мускул, клапите и кухините на сърцето.

Холтер ЕКГ

Холтер ЕКГ

Холтерът представлява малко преносимо устройство, което може да прави постоянен запис на електрическата активност на сърцето (електрокардиограма – ЕКГ) и се означава като Холтер ЕКГ (съществува и Холтер, който проследява артериалното налягане – Холтер АН).

Електрокардиограма

Електрокардиограма

Електрокардиограмата (ЕКГ) представлява запис на електрическата активност на сърцето. Всяко съкращение на сърцето е резултат на електрически импулс, който се образува от специални клетки в горната дясна на сърцето.