You are here: Диагностични тестове Ехокардиография Ехокардиография

Ехокардиография

Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 

При ехокардиографията (ЕхоКГ) се използват ултразвукови вълни, за да се пресъздадат образи на сърцето. По този начин лекарят може да оцени структурата и функцията на сърцето (как то бие и изпомпва кръв), като внимателно и подробно огледа сърдечния мускул, клапите и кухините на сърцето.

Защо се прави?

ЕхоКГ може да ви бъде назначена от вашия доктор ако той (тя) се съмнява за наличие на проблеми с клапите или кухините на сърцето, или нарушения в помпената му дейност.

Съществуват няколко варианта на ЕхоКГ, в зависимост от информацията, която се търси:

 • Трансторакална ЕхоКГ – представлява стандартната неинвазивна ЕхоКГ, на която основно ще се спрем в този раздел. Използва се контактен гел (върху гръдния кош и горната част на корема) и устройство, наречено трансдюсер или ЕхоКГ сонда, с което се записват отраженията (ехата) на ултразвуковите върни от сърцето. Доплеровото изследване е част от стандартната ЕхоКГ. С него се записва скоростта и посоката на движение на кръвта през сърцето и кръвоносните съдове. В някои случаи, когато ребрата или други тъкани пречат на доктора да види сърцето ви, може да се наложи използване на контрастна ЕхоКГ (контрастът се използва за получаване на по-качествени образи)

 • Трансезофагеална ЕхоКГ – налага се по-рядко, при някои специфични състояния. При нея гъвкава тръба, която съдържа трансдюсера, се вкарва през устата и гърлото в хранопровода. От там могат да се получат много подробни изображения на сърцето.

 • Стрес ЕхоКГ – някои сърдечни проблеми, особено тези, които засягат коронарните артерии, снабдяващи сърдечния мускул с кислород, се изявяват само при физическо усилие. При стрес ЕхоКГ ултразвуковите образи на сърцето се получават преди и веднага след физическо усилие (на бягаща пътека или велоергометър). Ако нямате възможност да се натоварите физически, може да се използва медикамент, който създава за сърцето условия, имитиращи физическо усилие.

 • Фетална ЕхоКГ – представлява ултразвукво изображение на сърцето на неродено бебе, в корема на майката


Кога трябва да ми се назначи?


ЕхоКГ може да ви бъде назначена когато:

 • Вашият лекар се съмнява, че оплакванията или симптомите ви се дължат на сърдечно заболяване

 • Предишно изследване, като например ЕКГ или рентгенова снимка, показва възможно сърдечно увреждане

 • Трябва да се оцени сърдечната функция преди започване на определена терапия / процедури, които могат да увредят сърцето, като например химиотерапия

 • Имате известно сърдечно заболяване, което трябва периодично да бъде проследявано


Подготовка за теста


Не е необходима специфична подготовка за стандартната трансторакална ЕхоКГ.


Рискове


Стандартната ЕхоКГ е безопасна процедура. Може да почувствате известен дискомфорт при допира на студения контактен гел до кожата, както и при отлепване на електродните лепенки от кожата (обикновено се поставят три електродни лепенки по време на ЕхоКГ, като целта на това е едновременно с ултразвуковия образ да се вижда и ЕКГ сигнал).

По време на изследването може да усещате натиск от трансдюсера върху стената на гръдния кош. Колкото по-дебела е гръдната стена, толкова по-силен трябва да е натиска, за да може да се получи добър образ на сърцето.


Какво да очаквам?


ЕхоКГ се провежда в болнично заведение или лекарски кабинет. Необходимо е да се съблечете до кръста и да легнете на кушетката. Върху кожата ви се поставят електродни лепенки. Контактният гел може да се приложи директно върху кожата или да се поставя върху трансдюсера, който след това се допира до гръдния кош.

При част от изследването трябва да сте легнал(а) по гръб, но по-голямата част от ЕхоКГ се провежда в ляво странично положение – легнал(а) сте на лявата си страна с лявата ръка под главата, а дясната – покрай тялото. По време на изследването не бива да говорите или да дишате прекалено дълбоко. Може да се наложи за момент да задържите дъха си.


Повечето лекари предпочитат да правят ЕхоКГ в леко затъмнена стая – това позволява получаване на по-добро изображение на монитора. По време на изследването ще чуете звукови сигнали, подобни на пулсиране – те са апаратния запис на движението на кръвта през сърцето и кръвоносните съдове или на движението на сърдечния мускул.

Обикновено ЕхоКГ трае по-малко от един час, но точната продължителност на изследването не може да се определи предварително, защото зависи от състоянието ви.

Каква информация ще получа?

Обикновено резултатът се получава скоро след приключване на изследването, като може да се наложи да изчакате малко за подготвяне на резултата.

Информацията, която дава стандартната ЕхоКГ, включва:

 • Размери на сърцето – много заболявания, като артериална хипертония, болести на сърдечните клапи, предсърдно мъждене и други, могат да доведат до увеличение на сърдечните кухини. ЕхоКГ може да се използва за определяне на необходимостта от лечение и за проследяване на ефектите от лечението

 • Помпена сила на сърцето – ЕхоКГ дава възможност да се оцени силата, с която сърцето изтласква кръв към основните кръвоносни съдове

 • Състоянието на сърдечния мускул – може да се види дали части или целият сърдечен мускул е задебелен и дали всички части от сърцето изпомпват кръв нормално силно, или има участъци (сегменти), които се движат по-слабо в резултат на увреждане

 • Състояние на сърдечните клапи – ЕхоКГ показва как се движат клапите, докато сърцето бие. Вашият лекар ще определи дали клапите се отварят достатъчно, за да пропуснат кръвта напред, и дали се затварят плътно, за да не допуснат връщане на кръвта назад

 • Сърдечни дефекти – ЕхоКГ е най-добрият метод за начална оценка на сърдечните дефекти, към които се отнасят проблеми със сърдечните кухини, нарушено свързване на кухините на сърцето с основните кръвоносни съдове и други

Ако резултатите от ЕхоКГ са нормални, може да не се наложи провеждане на допълнителни изследвания. Ако при ЕхоКГ се установят определени проблеми, може да се наложи да се започне терапия и/или да се проведат допълнителни изследвания.

Голяма част от установените с ЕхоКГ сърдечни нарушения, като например болестите на клапите на сърцето, налагат провеждане на контролни ЕхоКГ през определени интервали, като дължината на тези интервали зависи от състоянието ви.

Доцент д-р Яна Симова,

Дружество на Кардиолозите в България

75 милиона американци в момента страдат от сърдечно-съдови заболявания, 20 милиона имат диабет и 57 млн. имат предиабет

75 милиона американци в момента страдат от сърдечно-съдови заболявания, 20 милиона имат диабет и 57 млн. имат предиабет

Д-р Дуайт Лъндел казва, че истинската причина за тези болести въобще не са холестерола и мазните храни, както  отдавна са убедени повечето от колегите му.

Дислипидемията вече е световен проблем на всички възрасти

Дислипидемията вече е световен проблем на всички възрасти

Доказано е с редица клинични изпитвания, че това е водеща причина за увеличавано на сърдечносъдовия риск, което от своя страна го прави и водещ провокатор за поява на остър инфаркт на миокарда и белодробна тромбемболия, две от състоянията, които имат най-висока смъртност в световен мащаб.

Болните със захарен диабет имат от два до 4 пъти по-висок риск за развитие на сърдечносъдови заболявания и смъртност

Болните със захарен диабет имат от два до 4 пъти по-висок риск за развитие на сърдечносъдови заболявания и смъртност

Хипертонията и диабетът вървят ръка за ръка. Ако имате хипертония, с много голяма вероятност ще развиете и диабет.

Закръгленото коремче издава метаболитния синдром

Закръгленото коремче издава метаболитния синдром

Закръгленото коремче не е просто козметичен проблем, а знак за болестни промени в организма, познати като метаболитен синдром.

Всеки трети първокласник има проблеми с килограмите

Всеки трети първокласник има проблеми с килограмите

Сигурно вече сте се сблъскали с тази стряскаща статистика: всеки трети първокласник има проблеми с килограмите или страда от затлъстяване

Български продукт се оказа най-ефективното средство за отказване на цигарите

Български продукт се оказа най-ефективното средство за отказване на цигарите

Резултатите показват, че Tabex® е със сравнимо по-добър ефект спрямо никотин-заместителната терапия.

Д-р Иван Груев: Псориазис и повишен сърдечно-съдов риск

Д-р Иван Груев: Псориазис и повишен сърдечно-съдов риск

Псориазисът е наследствено обусловено, имуно- медирано възпалително заболяване на кожата с все още неизвестна етиология.

Д-р Иван Груев: Спортното сърце - на границата между норма и патология

Д-р Иван Груев: Спортното сърце - на границата между норма и патология

Спортното сърце по традиция се приема за бенигнено състояние на адаптация на организма към интензивните тренировки.

Кога са опасни аритмиите?

Кога са опасни аритмиите?

Най-общо сърдечните аритмии представляват нарушение в честотата, качеството и последователността на контракциите на камерите и предсърдията.

Нови препоръки за лечение на стабилна исхемична болест на сърцето

Нови препоръки за лечение на стабилна исхемична болест на сърцето

Актуализираните американски препоръки за лечение на стабилна исхемична болест на сърцето (ИБС) поставят акцента върху индивидуалния подход

Как да победим сърдечната недостатъчност ...

Как да победим сърдечната недостатъчност ...

Сърдечната недостатъчност е следствие от други болести. И ако трябва да го кажем съвсем просто, сърдечният мускул изпълнява лошо своята основна функция

Моята карта за проследяване при Остър Коронарен Синдром - Животът продължава!

Моята карта за проследяване при Остър Коронарен Синдром - Животът продължава!

Острият Коронарен Синдром е съвкупност от симптоми, причинени от частично или пълно запушване на кръвоносните съдове на сърцето от кръвен съсирек (тромб).  Вие сте преживели ОКС?! Прегледайте брошурите - те са грижливо подготвени за вас от български лекари, експерти по профилактика, лечение и възстановяване при кардиологични заболявания.


Метод за лечение на атеросклероза - свеж портокалов сок

Метод за лечение на атеросклероза - свеж портокалов сок

Американски учени са предложили нов метод за лечение на атеросклероза. Оказва се, че за да се справят с тази опасна болест, заинтересованите лица трябва да приемат ежедневно свеж портокалов сок. Особено полезен се оказва сокът от смлени цели портокали, който съдържа и специални добавки - фитостероли.

Хипертония - впечатления след проведените безплатни прегледи с кардиолог в МБАЛ Св.Панталеймон в Плевен

Хипертония - впечатления след проведените безплатни прегледи с кардиолог в МБАЛ Св.Панталеймон в Плевен

С високо и неконтролирано кръвно налягане са 1/3 от пациентите, които се консултираха безплатно с кардиолог в Световния ден за борба с хипертонията, който се отбеляза в „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен". Това е извода, който направи д-р Николай Илиев, след прегледите на 17 май 2014-та.

Профилактика на инфекциозния ендокардит

Профилактика на инфекциозния ендокардит

Инфекциозният ендокардит е заболяване, което въпреки напредъка на диагностичните и терапевтични методи, си остава предзвикателство пред съвременната медицина

Как да се предпазим от инсулт?

Как да се предпазим от инсулт?

Основните дейности в профилактиката на исхемичния мозъчен инфаркт са насочени към отстраняване на рисковите фактори

Пъpвoтo eндoвacкyлapнo лeчeниe нa пepифepни cъдoвe във Велико Търново

Пъpвoтo eндoвacкyлapнo лeчeниe нa пepифepни cъдoвe във Велико Търново

През 2014-та бe нaпpaвeнo пъpвoтo eндoвacкyлapнo лeчeниe нa ceдeм пaциeнти, cтpaдaщи oт пepифepнa cъдoвa бoлecт.

Ехокардиография

Ехокардиография

При ехокардиографията (ЕхоКГ) се използват ултразвукови вълни, за да се пресъздадат образи на сърцето. По този начин лекарят може да оцени структурата и функцията на сърцето (как то бие и изпомпва кръв), като внимателно и подробно огледа сърдечния мускул, клапите и кухините на сърцето.

Холтер ЕКГ

Холтер ЕКГ

Холтерът представлява малко преносимо устройство, което може да прави постоянен запис на електрическата активност на сърцето (електрокардиограма – ЕКГ) и се означава като Холтер ЕКГ (съществува и Холтер, който проследява артериалното налягане – Холтер АН).

Електрокардиограма

Електрокардиограма

Електрокардиограмата (ЕКГ) представлява запис на електрическата активност на сърцето. Всяко съкращение на сърцето е резултат на електрически импулс, който се образува от специални клетки в горната дясна на сърцето.