You are here: Сърдечно-съдови заболявания Сърдечна недостатъчност Как да победим сърдечната недостатъчност ...

Как да победим сърдечната недостатъчност ...

Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

Сърдечната недостатъчност е следствие от други болести. И ако трябва да го кажем съвсем просто, сърдечният мускул изпълнява лошо своята основна функция - да изпомпва, да изтласква кръвта. Плюс нарушения на сърдечните ритми.

Съществува остра и хронична сърдечна недостатъчност

Причина за сърдечната недостатъчност може да бъде исхемичната болест на сърцето, т.е. кислородно гладуване на миокарда - сърдечния мускул. И още: с възпаление на миокарда; артериална хипертензия, т.е. повишено кръвно налягане; клапни пороци на сърцето; захарен диабет. И все пак най-честата причина е исхемичната болест на сърцето. В повечето случаи при хронична сърдечна недостатъчност се назначават безсолна диета и калиеви препарати, но само по предписание на лекаря. Болните трябва да се откажат от мазната храна, алкохола, соленото, маринатите. Желателно е да откажат и цигарите. Трябва да се хранят простичко и здравословно.

В основата на исхемичната болест на сърцето лежи атеросклеротично увреждане на коронарните съдове. Те се стесняват или изцяло се запушват.

И за да се нормализира кръвотокът, а значи и кръвоснабдяването на тъканите, се прави операция от типа аортно-коронарно шунтиране. При нея кръвта се насочва встрани или около вече запушените артерии.

Стресът повишава риска от смърт с цели пет пъти!


Стресът повишава риска от смърт от сърдечносъдови болести цели пет пъти. До този извод стигнали изследователи от Холандия. Те изяснили, че ако хора около и над 65 години дълго време преживяват стрес, предизвикващ повишаване нивото на кортизола в кръвта, то рискът от смърт през следващите шест години се увеличава цели пет пъти. Причина за смъртта може да бъде инсулт, инфаркт, сърдечни пристъпи и остра сърдечна недостатъчност. В същото време стресът не оказва влияние на други лоши болести като рака например.

Смята се, че краткотрайният стрес оказва положително въздействие на организма, но дългосрочният може да доведе до нарушаване работата на кръвоносните съдове и до проблеми със сърцето. Освен това повишава кръвното налягане и нивото на холестерола, което е вредно за сърцето. Хората в състояние на стрес са склонни да приемат нездравословна храна, те често пушат и употребяват алкохол.

След проведено изследване се оказало, че хората с високо ниво на кортизол пет пъти по-често умират от сърдечносъдови болести (кортизолът е стероиден хормон, познат като "хормон на стреса", организмът го генерира от холестерол).

Как се диагностицира болестта?

Най-простият, достъпен и информативен вид кардиологично изследване е електрокардиограмата - при нея се засича електрическият потенциал на сърцето по време на покой. Понякога се извършва електрокардиограма при дозирано физическо натоварване, за да се открият възможните скрити прояви на коронарната недостатъчност, артериалната хипертония и нарушения на сърдечния ритъм. Извършва се ЕКГ в продължение на 24 часа.

Ехокардиографията е ултразвуково изследване на сърцето. Позволява да се определи състоянието на миокарда и да се диагностицират вродените пороци на сърцето, клапите, тромбите в сърцето и туморните увреждания в него.

Коронарографията е рентгенконтрастен метод за изследване и позволява да се определи степента на увреждане на коронарните артерии. А също и да се реши въпросът за необходимостта от хирургична намеса.

Първа помощ при хипертонична криза

Тя може да продължи от няколко часа до няколко дни. Как да помогнем на болния човек в такава ситуация?

Хипертонична криза възниква обикновено при хора с хипертонична болест, често след някакви притеснения, свързани с отрицателни емоции. А също и след физическо натоварване и при промяна на времето. Криза може да настъпи и без видими причини. Повишеното кръвно налягане се съпровожда с прилошаване, шум в ушите и в главата, главозамайване, главоболие, слабост.

Може да се появи неустойчива походка, усещане за горещи вълни, засилено сърцебиене, болки в сърцето, усещане за стягане в гърдите и недостиг на въздух, нарушаване на слуха и зрението. Кризата може да продължи от няколко часа до няколко дни.

Как можем да помогнем?

- Измерете кръвното му налягане. Попитайте го какво е кръвното му налягане по принцип. Ако той не знае, а показателите са по-високи от 150/90, може да се смята, че причина за неговото състояние е хипертонична криза.

- Сложете болния в леглото - полуседнал или с висока възглавница под главата.

- Дайте му успокоително лекарство от рода на реланиума - нека сдъвче 1-2 таблетки и да ги изпие с вода.

- Направете му гореща баня на краката, може и с горчица: поставете синапена лапа на тила му и грейка на глезените на краката.

- Дайте му и 1-2 таблетки но шпа. Ако човекът по-рано не се е лекувал от хипертония, не трябва да му давате силнодействащи средства, които са ви дали съседите или някой, който “много знае”. Такива таблетки могат рязко да свалят кръвното налягане, а това да доведе до колапс.

- Ако болният се е лекувал от хипертония, той все пак има нужните таблетки. Дайте му, колкото той ви каже, че приема, но все пак прочетете инструкцията. Не му давайте повече от максималната доза за един прием.

- При най-малките съмнения, че не сте успели да помогнете, извикайте “Бърза помощ”.

- Ако сте успели да овладеете кризата, все едно - пак извикайте “Бърза помощ”.


Кои са рисковите фактори и как да ги избегнем?

Съществуват няколко рискови фактора за възникване на исхемичната болест на сърцето и като следствие - за развитие на сърдечна недостатъчност. При това човек може сам да преустанови въздействието на много от тях. Ако, разбира се, се отнася сериозно към своето здраве. Досещате се, че става дума за пушенето, стресовете, хиподинамията, наднорменото тегло, нарушенията в мастната обмяна, повишеното ниво на холестерола и артериалната хипертония. Обикновено няколко фактора действат в съчетание, затова трябва да се борим с тях по всякакви начини.

Признак за нарушение може да бъде дори леко превишаване показателите на холестерола - над 5,2 ммол/л. За да се понижи това ниво, откажете продуктите, съдържащи холестерол. Това са все мазнини от животински произход, сланина, всевъзможните колбаси, месните консерви, каймата, пушените продукти и субпродуктите, яйченият жълтък, твърдите сирена. Нека припомним основните компоненти на профилактиката:

Яжте малки порции; по-рядко или въобще не посягайте към “вчерашните манджи”; не “похапвайте това-онова” между основните приеми на храна. Вашата цел е талията да не надвиши 88 см за жените и 102 см за мъжете. Едно от най-важните условия за постигане на това е да не се тъпчете преди сън.

Ако до работата ви има само 1-2 спирки, добирайте се пеша дотам. Ползвайте стълбите, а не асансьора. Когато говорим за хиподинамия, имаме предвид, че е нужно поне 2-3 пъти в седмицата да правите гимнастика 30-40 минути на ден. Но не да бягате или да носите тежки чанти от магазина. Просто намирате време и отивате да повървите в парка. Или пак отидете на пазар, но без да бързате. Много е важно физическото натоварване в този смисъл да не е от време на време, а редовно.

Старайте се да избягвате конфликтните ситуации, търсете развлечения, положителното дори в неприятните моменти. Автотренингът и хобито - ето това са основните “инструменти” на оздравяването. Много помага зоотерапията - нашите четириноги опашати приятели са едни от добрите лекари у дома.

75 милиона американци в момента страдат от сърдечно-съдови заболявания, 20 милиона имат диабет и 57 млн. имат предиабет

75 милиона американци в момента страдат от сърдечно-съдови заболявания, 20 милиона имат диабет и 57 млн. имат предиабет

Д-р Дуайт Лъндел казва, че истинската причина за тези болести въобще не са холестерола и мазните храни, както  отдавна са убедени повечето от колегите му.

Дислипидемията вече е световен проблем на всички възрасти

Дислипидемията вече е световен проблем на всички възрасти

Доказано е с редица клинични изпитвания, че това е водеща причина за увеличавано на сърдечносъдовия риск, което от своя страна го прави и водещ провокатор за поява на остър инфаркт на миокарда и белодробна тромбемболия, две от състоянията, които имат най-висока смъртност в световен мащаб.

Болните със захарен диабет имат от два до 4 пъти по-висок риск за развитие на сърдечносъдови заболявания и смъртност

Болните със захарен диабет имат от два до 4 пъти по-висок риск за развитие на сърдечносъдови заболявания и смъртност

Хипертонията и диабетът вървят ръка за ръка. Ако имате хипертония, с много голяма вероятност ще развиете и диабет.

Закръгленото коремче издава метаболитния синдром

Закръгленото коремче издава метаболитния синдром

Закръгленото коремче не е просто козметичен проблем, а знак за болестни промени в организма, познати като метаболитен синдром.

Всеки трети първокласник има проблеми с килограмите

Всеки трети първокласник има проблеми с килограмите

Сигурно вече сте се сблъскали с тази стряскаща статистика: всеки трети първокласник има проблеми с килограмите или страда от затлъстяване

Български продукт се оказа най-ефективното средство за отказване на цигарите

Български продукт се оказа най-ефективното средство за отказване на цигарите

Резултатите показват, че Tabex® е със сравнимо по-добър ефект спрямо никотин-заместителната терапия.

Д-р Иван Груев: Псориазис и повишен сърдечно-съдов риск

Д-р Иван Груев: Псориазис и повишен сърдечно-съдов риск

Псориазисът е наследствено обусловено, имуно- медирано възпалително заболяване на кожата с все още неизвестна етиология.

Д-р Иван Груев: Спортното сърце - на границата между норма и патология

Д-р Иван Груев: Спортното сърце - на границата между норма и патология

Спортното сърце по традиция се приема за бенигнено състояние на адаптация на организма към интензивните тренировки.

Кога са опасни аритмиите?

Кога са опасни аритмиите?

Най-общо сърдечните аритмии представляват нарушение в честотата, качеството и последователността на контракциите на камерите и предсърдията.

Нови препоръки за лечение на стабилна исхемична болест на сърцето

Нови препоръки за лечение на стабилна исхемична болест на сърцето

Актуализираните американски препоръки за лечение на стабилна исхемична болест на сърцето (ИБС) поставят акцента върху индивидуалния подход

Как да победим сърдечната недостатъчност ...

Как да победим сърдечната недостатъчност ...

Сърдечната недостатъчност е следствие от други болести. И ако трябва да го кажем съвсем просто, сърдечният мускул изпълнява лошо своята основна функция

Моята карта за проследяване при Остър Коронарен Синдром - Животът продължава!

Моята карта за проследяване при Остър Коронарен Синдром - Животът продължава!

Острият Коронарен Синдром е съвкупност от симптоми, причинени от частично или пълно запушване на кръвоносните съдове на сърцето от кръвен съсирек (тромб).  Вие сте преживели ОКС?! Прегледайте брошурите - те са грижливо подготвени за вас от български лекари, експерти по профилактика, лечение и възстановяване при кардиологични заболявания.


Метод за лечение на атеросклероза - свеж портокалов сок

Метод за лечение на атеросклероза - свеж портокалов сок

Американски учени са предложили нов метод за лечение на атеросклероза. Оказва се, че за да се справят с тази опасна болест, заинтересованите лица трябва да приемат ежедневно свеж портокалов сок. Особено полезен се оказва сокът от смлени цели портокали, който съдържа и специални добавки - фитостероли.

Хипертония - впечатления след проведените безплатни прегледи с кардиолог в МБАЛ Св.Панталеймон в Плевен

Хипертония - впечатления след проведените безплатни прегледи с кардиолог в МБАЛ Св.Панталеймон в Плевен

С високо и неконтролирано кръвно налягане са 1/3 от пациентите, които се консултираха безплатно с кардиолог в Световния ден за борба с хипертонията, който се отбеляза в „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен". Това е извода, който направи д-р Николай Илиев, след прегледите на 17 май 2014-та.

Профилактика на инфекциозния ендокардит

Профилактика на инфекциозния ендокардит

Инфекциозният ендокардит е заболяване, което въпреки напредъка на диагностичните и терапевтични методи, си остава предзвикателство пред съвременната медицина

Как да се предпазим от инсулт?

Как да се предпазим от инсулт?

Основните дейности в профилактиката на исхемичния мозъчен инфаркт са насочени към отстраняване на рисковите фактори

Пъpвoтo eндoвacкyлapнo лeчeниe нa пepифepни cъдoвe във Велико Търново

Пъpвoтo eндoвacкyлapнo лeчeниe нa пepифepни cъдoвe във Велико Търново

През 2014-та бe нaпpaвeнo пъpвoтo eндoвacкyлapнo лeчeниe нa ceдeм пaциeнти, cтpaдaщи oт пepифepнa cъдoвa бoлecт.

Ехокардиография

Ехокардиография

При ехокардиографията (ЕхоКГ) се използват ултразвукови вълни, за да се пресъздадат образи на сърцето. По този начин лекарят може да оцени структурата и функцията на сърцето (как то бие и изпомпва кръв), като внимателно и подробно огледа сърдечния мускул, клапите и кухините на сърцето.

Холтер ЕКГ

Холтер ЕКГ

Холтерът представлява малко преносимо устройство, което може да прави постоянен запис на електрическата активност на сърцето (електрокардиограма – ЕКГ) и се означава като Холтер ЕКГ (съществува и Холтер, който проследява артериалното налягане – Холтер АН).

Електрокардиограма

Електрокардиограма

Електрокардиограмата (ЕКГ) представлява запис на електрическата активност на сърцето. Всяко съкращение на сърцето е резултат на електрически импулс, който се образува от специални клетки в горната дясна на сърцето.